MyMy Concept Store

Shop

Materijali

Što je Piñatex?

To je prirodan, biorazgradiv materijal proizveden od vlakana lišća ananasa. Budući da ima sličnu teksturu životinjskoj koži, nazivaju ga i veganskom kožom, ali je mnogo superiornija kada je riječ o održivosti. Za njegovu proizvodnju nisu potrebna nikakva dodatna gnojiva, pesticidi, kemikalije, već samo lišće koje bi inače ostalo da trune na tlu. Raznolikost boja postiže se prirodnim pigmentima. Piñatex je kvalitetan, lagan, savitljiv i atraktivan, a istovremeno nevjerojatno čvrst i otporan. Najviše se koristi u modnoj industriji za izradu odjeće, torbi, obuće, nakita… Piñatex se dobiva posebnim proizvodnim procesima, a sve počinje na Filipinima gdje lokalni farmeri sakupljaju lišće ananasa, iz njih ekstrahiraju vlakna i suše ih. Nakon toga se ovaj polugotovi proizvod otprema u Španjolsku i Italiju na završnu obradu. Dobiva se materijal izuzetne kvalitete i sjajnih svojstava.

Održavanje
Kako bi torba od Piñatexa što dulje ostala u vrhunskom stanju, poželjno je premazati je prirodnim voskom. Osim što štiti, torbi daje i lijepu patinu. Ostavite je na sobnoj temperaturi 24 sata, a zatim nježno obrišite mekom krpom.
Prljavština se čisti mekom spužvicom koju ste prethodno namočili u mlaku vodu s malo blagog šampona. Sušite prirodnim putem, na sobnoj temperaturi.

pinatex

Što je Desserto?

To je održiv i ekološki prihvatljiv organski materijal proizveden od kaktusa Nopal, također poznatog kao opuncija. Nastao je kao veganska alternativa koži. Ističe se velikom mekoćom na dodir, a istovremeno zadovoljava visoke tehničke standarde koje traži industrija mode, galanterije, namještaja i autoindustrija. Vrlo dobro se nosi s vlagom, otporan je na vodu, prilagodljiv i prozračan. Proizvodni proces započinje na obiteljskom ranču u Meksiku. Da bi se dobio Desserto, režu se samo zreli listovi biljke bez oštećenja samog kaktusa. Lišće se zatim suši na suncu te se za taj proces ne koristi nikakva dodatna energija osim sunčeve topline. Ranč na kojem Desserto nastaje je u potpunosti organski, u proizvodnom procesu ne upotrebljavaju nikakvi herbicidi ni pesticidi. Sav preostali organski materijal od kaktusa koji se ne iskoristi, prodaje se za potrebe prehrambene industrije.

Održavanje

Kako biste torbi očuvali ljepotu čistite je mekom krpom koju ste prethodno namočili u vodu s malo blagog šampona. Osušite površinu suhom bijelom krpom. Ne koristite agresivna sredstva. Podložite svoj proizvod papirom kako bi zadržali oblik i spremite ga u zaštitnu vrećicu. Nemojte ga zatvarati u plastičnu vrećicu.
Izbjegavajte kontakt s masnim tvarima (kozmetika, kreme za sunčanje itd.), parfemima ili bilo kojim tekućim proizvodima. U slučaju kontakta s bilo kojim od ovih proizvoda, tapkajte mekom, prozirnom krpom da ga upije. U slučaju kontakta s jako obojenom tekućinom, obrišite što je brže moguće. Izbjegavajte produljeno izlaganje vašeg proizvoda toplini i bilo kojem izvoru intenzivne svjetlosti.

 

Piñatex i Desserto zadovoljavaju sve ekološke standarde i omogućuju dizajnerima stvaranje prekrasnih dodataka koji preoblikuju modu i postižu novu razinu odgovornog luksuza.

desserto
Image Newsletter